Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2016 21:10 - Спогодбата Нойбахер като средство за ограбване на България от нацистите
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 8596 Коментари: 16 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Източник :http://www.argumenti.net/

Борислав Гърдев*

image











Снимка: Немски федерален архив/Bundesarchiv. На снимката е генерал оберст Фердинанд Шьорнер, през 1941 г. в София, ръководи навлизането на нацистките войски в България. Умира през 1973 г. в Мюнхен, последният главнокомандващ Вермахта през 1945 г. по време на капитулацията.




Малко известната в родната ни история спогодба Нойбахер става факт на 1 февруари 1941 г., когато правителството на Богдан Филов подготвя влизането на България в Тристранния пакт като съюзник на Германия, чрез който нашите управници се опитват да решат част от проблемите, свързани с националното ни обединение, което е жестоко погазено с Ньойския диктат от 27 ноември 1919 г. Спогодбата третира икономически отношения между България и Третия райх и е част от сделката , с която родината ни получава Македония и Беломорска Тракия на 19 април 1941 г. Срещата на премиера Богдан Филов и Нойбахер-представителят на немското правителство по сключването на спогодбата за издръжката на германските войски у нас, на която присъства и германският пълномощен министър Рихтхофен, е насрочена за 11 часа на 1 февруари 1941 г.

На този ден тя трябва да бъде окончателно приета. Филов посочва, че няма проблеми за сключването й, като веднага българското правителство може да отпусне и част от уговорената сума, която е 500 млн. лева. Германците се съгласяват при условие, че Филов им даде писмо за спогодбата, в което да се каже че тя не е подписана само по формални причини, но влиза в сила. От българска страна споразумението е подписано от Филов и финансовия министър Добри Божилов.

Спогодбата “Нойбахер” е част от голямата германска програма, обявена от д-р Функ , председател на Райхсбанк и германски министър на стопанството. Предвижда се създаването на европейска стопанска общност и България става част от този проект още на 28 декември 1940 г., когато е сключена клиринговата спогодба между България и Германия.

Тя е споразумение за търговско и икономическо сътрудничество. Плащанията между царство България и Третия райх се уреждат в България изключително чрез посредничеството на БНБ, а в Германия-изключително чрез Германската управителна каса.Частните компенсационни сделки по принцип се изключват. С тази спогодба се постига съгласие курсът на марката да бъде 32,50 лева, който за тогавашните условия е нереален. Премиите за чуждестранните солидни девизи се намаляват с 25%. А десет месеца по-късно те окончателно се премахват. Това означава, че България вече не може да търгува пряко с онези страни, които след 1939 г. са присъединени към Германия, а обменът с тях трябва да се извършва изключително чрез Германия.

Така плащанията с Полша, Дания, Белгия, Холандия, Франция, Норвегия ще стават посредством Германската управителна каса в Берлин и съгласно спогодбите, които тези държави са подписали с райха. Преди това всеки търговец, който иска да внесе стока в България за определена сума, е трябвало за същата сума и да изнесе българска продукция.Това са именно т. н. частни компенсационни сделки. По този начин вносът и износът се изравняват, а рискът се носи от частните търговци.Естествено никой от тях не се решава да внесе някаква стока, без да бъде гарантиран, че ще може да покрие разходите си или със стоки, които ще внесе в България, или пък чрез солидни чуждестранни девизи.

Съгласно клиринговата спогодба нещата се променят кардинално. Търговецът изнася стоката, а германският купувач я плаща в райхсмарки на Германската кредитна каса.Тя от своя страна съобщава на нашата Българска народна банка, че приема стойността на въпросната стока, а нашата банка плаща на въпросния търговец стойността на стоката, която изнася.

Всичко би вървяло добре, ако германците отговарят на нашите артикули с техни стоки. Скоро обаче става ясно, че България разполага с малко стоки и с много райхсмарки в Германската управителна каса. При положение, че нашите поръчки към Германия се бавят или не се изпълняват, германският дълг към България расте непрекъснато, а възможностите на българското стопанство се стопяват от година на година. Това е всъщност и рискът от едностранното икономическо обвързване на страната ни с гиганта Германия, който от края на 30-те години е основният ни търговски партньор.

В интерес на истината управниците ни полагат услия да променят статуквото с Германия в икономическата сфера.

В своя дневник на 29януари 1941 г. Богдан Филов отбелязва интересни подробности за водените по това време стопански преговори с бъдещите ни съюзници. Разбираме, че германските финансови експерти дават премия от 100 милиона за подобряване цената на тютюните и намаляват с 20 % цените на земеделските машини, включително и на тези, които са вече внесени. Германците намаляват с 20% и цената на желязото. По време на разговорите в парламента на Филов с ресорните министри Божилов и Загоров пристига царският съветник Севов, който съобщава обещанието на Ланке германците да образуват чрез намаляване цените на вносните продукти един изравнителен фонд до 1 млрд. лева, който да оставят на разположение на българското правителство.

Германците се съгласяват да купят събраните от България румънски леи-около Ѕ милиард по твърде сносен курс, от който могат да се спечелят около 100 милиона лева. Тези пари те предлагат да се дадат като премия за тютюните.

Отговорено им е, че това е невъзможно, тъй като трябва да се върнат на добруджанските преселници. Филов предлага те да се дадат за тютюна, а банката да обмени леите на добруджанците с 60 ст. вместо 45, като понесе загубата от курсовата разлика, но Добри Божилов не се съгласява.

Добри намерения управниците ни имат, но те приключват на 13 февруари 1941 г., когато Филов съобщава, че германците увеличават цената на тютюна с 5 лева, но отлагат всички плащания, които трябва да се извършат до края на годината-а те са около милиард и половина лева за след края на войната! По същество с този си хитър ход германците започват източването на страната ни.

Вторият начин е свързан с нашето участие във войната, тъй като правителствената политика изиска поддържането на голяма армия-над 400 000 души-най-работоспособната част от населението, която се оказва обаче консуматорска, а не производителна. Разрешените на военното министерство кредити по редовните и допълнителни бюджети за 1940-1944 г.са общо 61 940 648 868 лева. Тези бюджети са все по-голяма част от държавния бюджет-през 1941-1942 г. военният бюджет представлява една пета част от общия, през 1943 е е дна четвърт, а през 1944 г. е вече една трета.

Договорът, подписан от Нойбахер, съдържа шест члена, с които се уговаря начинът по издръжката на германската армия в България. Според член 2 БНБ дава на главното управление на Германската кредитна каса суми, които ще се прихващат срещу подлежащите на изплащане български финансови задължения. Германската каса ще заверява сумите, които се отпускат на немците за войските им по българската клирингова спогодба. От този договор става ясно, че германските войски ще вземат хранителни продукти и фураж от България, за тях ще се получават райхсмарки, които ще се пазят в Берлин, а когато немците решат да продават нещо на България, тя ще се възползва от тези райсмарки.

Добри Божилов много добре знае, че тази спогодба ще увеличи значително банкнотното обръщение, което ще доведе до инфлация и увеличаване цените на стоките. По тази причина българските представители вмъкват в спогодбата клаузи за предотвратяване на подобна опасност. На 4 март 1941г, три дни след влизането на страната ни в Тристранния пакт, е сключено допълнително споразумение между БНБ и главното управление на Германската кредитна каса, допълващо спогодбата “Нойбахер”. Съгласно това допълнение БНБ трябва да предостави на германците необходимата сума в левове за покриване нуждите на немските войски в България. Сумата е уточнена на около 500 милиона лева.

Ако са необходими още пари, представителите на райха своевременно ще известят българското царско правителство.

БНБ започва редовно да изплаща за издръжката на германската армия по 500 млн. лева на всяко тримесечие. По-късно германците искат увеличаване на тази сума.

На 27 февруари 1944 г. в дневника си Филов отбелязва, че немските искания постепенно се увеличават и за последното тримесечие възлизат на 900 милиона лева, което прави 3 милиарда лева годишно. Никой от управниците ни не знае числото на германските войски у нас - дали са 20 000 или по-малко. Но германците разполагат свободно със сумата, която БНБ им отпуска всяко тримесечие.

Естествено сумите, които не отиват за войсковата издръжка, се оползотворяват от германските командири най-рационално. Чрез свои агенти в страната, получаващи съответната комисионна , те се снабдяват с мас, сланина, птици, ориз и след това продуктите се изпращат в Германия по пощата или с войсковите ешелони. Така неусетно спогодбата “Нойбахер”, която трябва да изпълнява ролята на документ, съгласно който германците сами ще издържат войската си у нас, става средство за ограбване на България. Германското военно командване уж се задължава да забрани на всички чинове на германската армия да изпраща всякакъв вид стоки по обикновената или военната поща от България, а също и всякакъв износ и лично носене на стоки, с изключение на провизии за два дни и от 30 до 100 цигари на лице.

Граничната контрола трябва да проверява изпълнението на тази заповед, но военните материали-собственост на германската войска и декларирани като такива, се освобождават от всякакъв митнически контрол от българските власти, получавайки необичайна митническа свобода. Комплектните транспорти трябва да се контролират чрез германския водач на транспорта, който решава дали се спазват предписанията на митническия контрол. Когато пътуват отделни чинове на германската армия, те се снабдяват със специално удостоверение, че не носят със себе си никакви стоки, забранени с настоящата заповед. Що се отнася до българските власти-на тях им се запазва правото в особени случаи да предизвикват чрез германското командване специална проверка.

По спогодбата “Нойбахер” за издръжката на немските войски у нас БНБ изплаща общо 7 036 507 032 лева. Не се знае колко стоки са изнесени с тези пари под формата на военни материали, които се освобождават от всякакъв контрол на българската власт и получават пълна митническа свобода. Но още от февруари 1941 г. става ясно, че страната ни ще бъде сериозно ощетена. В името на германо-българската дружба и на ефимерното ни обединение.

“Освободилият” ни от германската опека СССР постъпва по абсолютно същия разбойнически начин за издръжката на своите войски, влезли у нас без един изстрел на 8 срещу 9 септември 1944 г. Добавката е, че съветските войски остават до 18 март 1948 г., когато Георги Димитров подписва със Сталин известния договор за дружба и взаимопомощ в Москва, а страната ни трябва ефективно да се включи и в заключителната фаза на Втората световна война с 450 хилядна армия, харчейки 91 милиарди лева и жертвайки 30 000 души допълнително.


*Борислав Гърдев е роден през 1962 г. в гр. Горна Оряховица. Завършва ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Преподава история и теория на киното във Великотърновския университет; заема административни длъжности в областта на културата във В. Търново, а от 1997 г. е журналист на свободна практика. В многобройни публикации изследва проблемите на културата, литературата, филмовото изкуство и историята. Сътрудничи в различни радиостанции, участва в колектива, написал “Съвременна българска енциклопедия”, изд. “Елпис” (1993-1995). Трудът “Д-р Петър Гудев - политик и държавник” е първото монографично изследване в България, посветено на този общественик и на сложната и противоречива съдба на либералната теория и практика у нас в края на XIX и началото на XX век.





Гласувай:
6



1. didanov - любопитни факти на един софиянец
17.02.2016 21:21
когато германските войски навлизат на територията на БЪлгария през ВСВ.
В спомените си разказва, че германските войници са се разхождали навсякъде с пачки нови новенички български пари и предлагали на двойна цена да закупят всякакви хранителни продукти. Селяните били наистина изключително щастливи и всеки събирали всичко, каквото може да продаде на щедрите германски войници, а те от своя страна изпращали всичко с колети вкъщи.
Оказало се обаче, че германците притежавали тайна печтница за печатане на български банкноти, което и обяснявало голямата щедрост...това довело бързо до такава бърза инфлация, че иначе благодарните селяни започнали да проклинат зад гърба германските войници....
цитирай
2. germantiger - ...
17.02.2016 22:50
Несъмнено аз като гаден германец поемам част от вината за това нечовешко ограбване.

Ако някой иска лично да му се извиня, винаги може да ми пише лично.

За всичко преди, днес и утре в българската история са виновни германците, понякога западняците и по изключение само понякога прекрасните руснаци.

по принцип бългаирте никога не са виновни за нищо - те са винаги справедливи, сияйни, прекранси, чисти, жертви и повече арийци от всеки друг.
цитирай
3. didanov - това не го ли прочете?
17.02.2016 23:42
“Освободилият” ни от германската опека СССР постъпва по абсолютно същия разбойнически начин за издръжката на своите войски, влезли у нас без един изстрел на 8 срещу 9 септември 1944 г. Добавката е, че съветските войски остават до 18 март 1948 г., когато Георги Димитров подписва със Сталин известния договор за дружба и взаимопомощ в Москва, а страната ни трябва ефективно да се включи и в заключителната фаза на Втората световна война с 450 хилядна армия, харчейки 91 милиарди лева и жертвайки 30 000 души допълнително....разликата е че първите ни бяха съюзници, а вторите макар и неофициално противници във войната.
Но чичко Сталин реши, още преди това на една салфетка беше решил. че сме победена страна...

този постинг доказва, че болшевиките са копирали доста неща от Запада, макар, че първият окупационен дълг след Освобождението от 32.5 тона злато го изплащаме на Русия (а френска банка прибира комисионните).
подобна ситуация на гладуващи българска армия и население за сметка на германската има и през ПСВ.Фактите са си факти, не става дума за омраза или за "гадните германци"...напротив - много умело са си изиграли партията с нас!
цитирай
4. germantiger - ...
18.02.2016 00:21
Другаря Гърдев е пропуснал да "сметне"

какво Бълкгария граби и ограбва от Македнония и Албания и Гърция

понеже България получава тези земи с германска кърв, не със собствена и понеже осъществява благодарение на Германия своя национален идеал за почти 4 години се пита - колко и какво България печели придобива благодарение на Германия

ако се сравни онова с това как ли ще излезе сметката другарю Гърдев

А ФАКТИТЕ СА ФАКТИ ТОЧНО С ТОВА - ГЕРМАНИЯ ПРОЛИВА СВОЯ КЪРВ, ДАВА НА БЪЛГАРИЯ ЗА ПОЧТИ 4 ГОДИНИ ТЕРИТОРИИ МЕЧТАНИ ОТ БЪЛГАРИТЕ ЗА НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ, НО РУСКИЯ ОСВБОДИТЕЛ ГИ НЕДАВА

това обаче липсва при другаря гърдев, тези факти отсъстват... даа фактите са си факти
цитирай
5. germantiger - ...
18.02.2016 00:33
Та питаме другаря Гърдев

КОЛКО И КАКВО ПЕЧЕЛИ БЪЛГАРИЯ от

- от егейска Тракия завоювана с германска кръв и даден на България

- от Македония завоювана с германска кръв и дадена на България

- от гърцките острови завоювани с германска кръв и дадени на българите

Като си направи сметкатра другаря да сравни!
цитирай
6. didanov - интересно колко ли германски войници са загинали в Македония и Тракия?
18.02.2016 01:32
цената на тяхната кръв е била оценена от германското върховно командване - част от сделката за Тракия и Македония е Спогодбата Нойбахер, значи териториите за администриране не е било безвъзмездно, а впоследствие се оказава решаващо - защото по такъв хитроумен начин се запълват запасите не само на германската армия, но и на обикновеното население, за сметка на съюзниците българи, които и при това им пазят гърба откъм Балканите! МИсля, че е справедливо, макар и не по съюзнически колегиално. Според мен това е един натрапен съюз от висшата българска клика начело с Борис Трети, макар и да е обяснен с под благовидното "обединение на нацията".
"Русия ни освободи за да ни зароби, а Германия ни "съюзи", за да ни "освободи", не е ли едно и също?
цитирай
7. germantiger - ...
18.02.2016 14:34
Не помня на прима виста, трябва да си погледна книгите, но "помня" нещо над 1 200 и под 2 000. Ще рече малко за онези войни и това са загубите срещу Югославия но и срещу Гърция "взети заедно".

1. Минималните загуби са плод на германското командване, качество и умение, както и на сръбската и гръцка некадърност сравнени с германската кадърност. Например същите тези гърци обръщат италианците, което до голяма степен принуждава Хитлер да се намеси на Балканите.

2. Ако това беше българска армия, тя щеше да загуби пъти повече и победата й не би била сигурна. Отделно България щеше да е агресор и след ВСВ щеше да загуби много много повече - българската работа я свършва друг - германеца.

3. Въпроса е колко печели България за тези почти 4 години - под печалба нямам предвид национално обединение, български училища, пропаганда, политика... имам предвид чисто материалните активи, които днес българските историци имнат интерес да минимизират, защото ако се разбере, че България е спечелила много, то могат да се появят претенции на съседите отново, ще се явят червени левичари които ще се разпишат как покрай Райха и "монархо-фашистите" са влачили итн. Мисълта ми е - истината докрай не се казва за никой, освен за "германия" - по отношение на нея се лъже вероломно и й се приписва дори несвършеното, за всички други се лъже от самите тях вкл. от българите и за българите.

Та другаря Гърдев да смята - колко България е спечелила и колко е загубила?

После аз ще добавя колко България е спечелила нематериално!
цитирай
8. didanov - какво се получава?
18.02.2016 16:00
България плаща милиарди левове в храна и стоки на германската армия(нещо жизнено важно за войната на Източния фронт), без дори да получи голяма част от парите си обратно, германските войски се обслужват напълно от българите, пазим гърба на Третия райх на Балканите тоест и освобождаваме германски войски за Източния фронт, поемаме основната тежест на войната тук, за да можем да измием кръвта на 2000 германски войници, загинали в Югославия и Гърция и да можем да "грабим" територии, предимно населени с българи, дадени ни обаче само за администриране!?.
Вярно - не изпращаме войски на Източния фронт и спестяваме стотици хиляди български животи, но честно казано, никога не сме и искали (дори и Борис) да воюваме на Изток срещу руснаците,и да превземаме света. Присъединяването на БЪлгария към Тристранния пакт е от стратегическо значение за Германия и Хитлер прекрасно е разбирал това - в случая Германия се е нуждаела повече от нас, отколкото ние от тях - било е ясно че ще получим големи териториални отстъки и при неутралитет, но много озкривяват нещата и се опитват да убедят, че германският подарък няма алтернатива. Този неравноправен съюз малко или много ни е наложен отвън, чрез сила и натиск и с помощта на предателите отвътре, което обяснява и отчасти защо сме го и нарушили след това (особено след като Борис е вече мъртъв) - "насила хубост не става, или става, но само временно"
цитирай
9. germantiger - ...
18.02.2016 16:43
Какво се получава обаче според мен:

1. Осъществявате национално обединение без своя кръв и за "нула време" за по-малко от месец, нещо което НЕ СТЕ МОГЛИ САМИ ДА СТОРИТЕ С ВЕКОВЕ! Нещо повече - това ваше Обединение не пада като вина върху вас, а върху друг агресор и това дори играе във ваш плюс след ВСВ.

2. Вие единствени от съюзниците на Райха не пращате войски на източния фронт, пращат ръмнънци, унгарци, финландци, забележи дори италианци, още повече забележи словаци, хървати даже, вие не. ПОСЛЕ ВИЕ СЕ ОБРЪЩАТЕ ПРЕДАТЕЛСКИ (тази квалификация ако бе станало обратното щяха да пишат десетки блогъри тук, ти, леон, всички щяхте да пишете тази дума), ТА ОБРЪЩАТЕ СЕ ПРЕДАТЕЛСКИ СРЕЩУ СВОЯ СЪ'ЗНИК И МУ ЗАБИВАТЕ НОЖ В ГЪРБА. Например днес има постинг за българските парашутисти срещу страцин-стражин, но тези бг парашутисти са обучавани от германци и въоръжени по германски но се бият срщеу германци, същото е с авиацията ви, с танковите ви части през ВСВ.

3. Хитлер не е искал да воюва на Балканите, ако вие не сте "щели" на изток, то той също не е искал на юго-изток, това забавя отлага удара му срещу ссср (за това руснаците трябва горещо да благодарят на сърби и гърци и италианци), та Хитлер също не желае да се замесва в балканското котило и неговите ежби и войнички всеки срещу всеки.

4. Пишеш, че се е знаело, че и при неутралитет сте щели да получите много - заблидил си се или не си го написал сериозно. При неутралитет най-вероятно Хитлер щеше да мине отгоре ви и щяхте да споделите съдбата на сърбия и гърция. Та Хитлер е имал планиране и за ликвидиране дори на Швейцария, а "ескиза" на удара срещу Балканите е бил "нахвърлян" за няколко нощи. Същото щеше да стане и с България. За неутралитет никой нищо не би ти дал ТЕРИТОРИАЛНО И ЯВНО, защото това веднага всъщност ликвидира... неутралитета ти, предполагм го съзнаваш.

5. Разбира се, че масата територии които получавате са населени предимно, НО НЕ САМО С БЪЛГАРЕИ. НЕЩО ПОВЕЧЕ - ИМА АРЕАЛИ КОИТО ВЪОБЩЕ БЪЛГАРИ НЯМА ИЛИ БЪЛГАРИТЕ НЕ СА ДОРИ МНОЗИНСТВО - не са много тези локации, но ги има и не са една и две! Така-че вие наистина сте грабили "на моменти" и сте провеждали своя политика, наприумер подлагането на глад на гърцко население по крайбрежието, което получава храна единствено ако се пише българи, това също е факт. Вършили сте жестокости, спомнеавал съм за двете албански села изгорени барабар с жените и децата с причина убийството на няколко бгвойници "окупанти", германското комендване споменава българите като по-читави и сигурни войници от италианците например, българите са отличени и споменати като ефектини именно заради жестоките мерки срщеу противника в новите територии. Иначе казано - вършили сте и престъпления, но те са малко и ограничени и винаги с причина. Грабили сте и небългарско, но това е много минимално и отново ограничено.

6. И НАЙ-ВАЖНО, МАКАР НЕРЕАЛИЗИРАНО - ПРИ ПОБЕДА НА ГЕРМАНИЯ ВЪВ ВОЙНАТА ВИЕ ЩЯХТЕ ДА СТЕ Н Е З А С Л У Ж И Л О СПЕЧЕЛИЛИ МОЖЕ БИ НАЙ-МНОГО СЛЕД САМИЯ РАЙХ.
ВИЕ ЩЯХТЕ ДА ИМАТЕ НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ БЕЗ БОЙ ЗА НЕГО, ЩЯХТЕ ДА ГО ИМАТЕ БЕЗ БОЙ И НА ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ, ЩЯХТЕ ДА СТЕ ПЪРВА СИЛА НА БАЛКАНИТЕ, ДА НЕ КАЖА ПОЧТИ ЕДИСНВТЕНА.

Без значение, че териториите които получавате повечето са с предимно българско население или от векове най-вече български, то те НЕ СА български, защшото преди това са в границите на други държави несправедливо, но деюре и де факто и според мебждународното право да и за това тези държави имат право да считат всичко в тях ваше българско грабене ако е имало такова и да ви винят след всв. Да, за мен е ПОПРАВЯНЕ НА НЕШПСРАВЕДЛИВОСТ, ДА, ТЕЗИ ЗЕМИ СА ЗАГРАБЕНИ ОТ СЪСЕДИТЕ И СА БЪЛГАРСКИ, ДА ГЪРЦИ И СЪРБИ СА ИЗРОДИ В ПОЛИТИКАТА СИ АНТИБЪЛГАРСКА ТАМ, НО АКО ГО НЯМАШЕ ХИТЛЕР ВИЕ НЯМАШЕ ДА ИМАТЕ НИЩО ОТ ТОВА.
цитирай
10. germantiger - Българския МИТ
18.02.2016 17:01
вие винаги сте жертви

на вас винаги някой ви е длъжен

вие винаги сте справедливи, сияйни

винаги има някакъв заговор срещу вас

винаги трябва да ви се правят метани на вас

да ви освобождават без техен интерес другите

да ви обединяват без техен интерес другите

вие не сте тарикати, а все вас ви лъжат

вие никога не вършите престъпления

ГЛУПОСТИ
цитирай
11. germantiger - ИСТИНАТА за вас, както аз я виждам
18.02.2016 17:17
- вършили сте по-малко престъпления от вашите съседи, не сте се опетнили като други

- съседите на България са вършили геноцид над българи пъти повече от вас над чужди

- били сте силни, но не и велики в отделни исторически периоди, били сте понякога и номер 1 на Балканите

- били сте слаби понякога, но всеки е бил слаб и паднал, СЛЕД Византия на Балканите като тежест и фактор сте вие преди

- българската история е манипулирана от свои и чужди - абсолютен факт и престъпление

- българската история обаче не е велика както летите, напротив, бледнее пред други народи, но и превъзхожда немалко други

- днешната идиотия всичко да е българско и най-велико е боклук, това не е истина, не е достойно и е явно комплекс или дуене

- България има уникална история срещу Византия и страдание срещу и от турците, това е невероятно много, МНОГО

- имате премного велики примери като одрин или Дойран или Сливница попреди двете споменати, тях много не им обръщате внимание

- вас ви вълнува да сте избран народ - не сте, да сте първата азбука, първата държава и първите гащи и това не сте, то едва лки някой народ въобще е - никой не е
цитирай
12. didanov - ако имаш предвид постинга, ком 10
18.02.2016 19:44
1. България жертва част от суверинитета си спрямо Германия
2. Германия според споразумението дължи на България няколко милиарда
3. Ние спазваме частта от сделката германците обаче хитруват, тоест са непсраведливи
4.Хитлер заговорничи още преди 38г. с Борис за да го привлече България на негова страна
5.метаните ги правят всичките на нацистите освен англичани и руснаци, в частност Филов и компания правят също
6.не ние търсим интереса ви за да ни освободите, а вие вие ни "освобождавате" за да а си гледате интереса.
7.ние се обединихме напук на всички външни интереси, само че чуждия ни цар проигра повечето и пак в интерес на чужди
8.в случая тарикатите са германците а ние излъганите
9.и ние сме вършили престъпления,но не в такава степен като германци, англичани, французи и руснаци - в случая германските войници извършват престъпление от икономически характер спрямо съюзниците си.
Глупости ли?напротив!
цитирай
13. germantiger - ...
18.02.2016 21:37
ПО И СЛЕД твоите точки

1 - да, прав си без съмнение, но можеше и въобще да ви няма на картата нза няколко години, във всеки случай по точка 1 си прав абсолютно

2 - дали и България дължи нещои на Гермнаия и колко, дали не е повече не знаем - сметката не е направена, според мен България дължи много повече

3 - не сме чули другата страна по спора, няма и да я чуем, така че да прием написаното от теб

4 - Хитлер не заговорничи, вероятно обсъжда, зщаото ако той заговорничи то заговорници са всичките ви царе, онези българксите от първите две царства, че и куманските като Калоян вкл.

5 - аз казвам, че вие искате метани да ви се правят, вие и руснаците и сърбите сте номер 1 по метаните, те са осибено важни за националното ви самочувствие на онези на 9 май ако може целия свят да им се наметани пак няма да са доволни

6 - вие никога нищо не търсите и сте вс еневинни, така е, не, ние първо вадим италианския боклук от миш-маша, после обединяваме балканските тарикати и шибаме останалите балкански бокллуци като сърби и гърци, даваме и на албанците, на хърватите държавност в повече

7 - КАЗВАШ ВИЕ САМИ СТЕ ОБЕДИНИЛИ И Н А П У К НА ВСИЧКИ ИНТЕРЕСИ, кага бре юнаци, кога кйато не успяхте бол векове нито веднъж да биуете гърците до край, а те ви мляха 2 века, дойдоха германците и за месец изринаха всичко сръбско и гърцко, а вие големите герои бол векове не можете, че и напук... на кого на пук, на света дето сте му през ... ;) аууу смешна работа

Кажи сега кога сте се обединили, щото и след първата балканска не сте или не знаеш това и не сте защото бол българи са в сръбска и гърцка зона, кога успяхте да се обедините като толквоа векове не можахте да биете византия, виж тя ви би. Кога се обединихте като цяла ПСВ не можахте да биете гърците, а Белград го превзе австро-германеца, кога се обединихте, че и НАПУК, на кого 'бе" ;) :) на кой сте накривили шапката комити?!

8 - след като приех твоя точка 3 явно трябва и тази да приема

9 - прав си, защото вие никога не сте били велики като мащаба на световните сили, наистина не сте провеждали геноциди и престъпления като свеотвните лидери, но и не сте били такива лидери и сила
цитирай
14. didanov - напротив били сме сила
19.02.2016 13:30
И сме били велики но доста отдавна за това възтановяваме народната памет
цитирай
15. kvg55 - На историята трябва да се гледа о...
19.02.2016 14:31
На историята трябва да се гледа обективно, което е много трудно.
цитирай
16. germantiger - ...
19.02.2016 23:47
14. didanov - напротив били сме сила
13:30
И сме били велики но доста отдавна за това възтановяваме народната памет

...

Аз това писах ако четешп внимателно - БИЛИ СТЕ СИЛА

Велкики според мен - не - в ранга на великите сили никога, просто защото те са продукт на и след новото време, а тогава БГ няма

- България не е на 2-3 или повече континенти

- няма флот и дипломация и икономика световна

- от нея не зависи съдбата на подядлба на света или десетки народи и племена

- България няма армия която да се мери със свеотвните

за това велика сила едва ли

за лафовете в Средновековието на велика тази или онази държава - лошо няма

обаче за мен великите са Византия, Халифат, няколко идиотии с дръпнати очи на изток и Свещената Римска Империя на зпаад, която разбира се не е"римска", а германска и всякаква друга

в свеотвната история великите се знаят за европа - европейците са

Александър, Рим, СРИНГН, Византия, Испания, Франция, Англия, Германия, Русия - всички тези да, австро-унгария не, португалия дори не - разбжира се, това според мен
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2919356
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5873
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?