Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2016 21:53 - Тайнствен подземен лабиринт в Шотландия бил друидски храм
Автор: zahariada Категория: История   
Прочетен: 884 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 05.07.2016 21:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Тайнствен подземен лабиринт в Шотландия бил друидски храм 23 март, 2016 ДревнитеОткрития imageТунел в Гилмертонската пещера. ( John Dale)

http://www.zahariada.com/
Изследвания на Гилмертонската пещера в Единбург, Шотландия, показват, че тайнствената мрежа от подземни тунели е била храм на друиди преди повече от 2000 години.

Издълбаните ръчно коридори и тайни камери са свързани с контрабандисти, рицари Тамплиери и магия. През 2003 г. пещерата е отворена за посетители, но едновременно с това се провеждат реставрационни мероприятия.

Повечето експерти, изследвали това място, не могли да определят действителния произход на няколко каменни маси и столове, намерени там.

Според Джулиан Сполдинг, писател, изкуствовед и историк, храмът вероятно е използван в продължение на векове. Той вярва, че нови изследвания в Гилмертонската пещера ще разкрият нови секрети, свързани със загадъчния лабиринт.

Съгласно официалните записи тази обител е създал местен ковач на име Джордж Патерсън през 1727 г. Сполдинг не споделя това твърдение. Той вярва, че храмът е бил умишлено погребан от древни друиди, за да съхранят свещения дух на това място. Вероятно Патерсън е изгребал само чакъла, който е запълвал останките на храма.

„Доста вероятно е целият комплекс да е погребан умишлено, това е широко разпространена практика в древността, която предотвратява последващо оскверняване на свещени места.

Подобна интерпретация обяснява защо два тунела и досега са блокирани от грамади трошен камък. Не е ясно защо Джордж Патерсън ще ги зарива обратно, след като ги е вече изкопал”, казва Сполдинг.

Тази пещера се свързва с магия, защото я е ползвал „Клубът на адския пламък” през ХVIII век. Негов основател през 1740 г. е сър Франсис Дашууд, собственик на Уест-Уикъмб в Бъкингамшър. Основно занимание в този клуб били разврат и алкохол. Много от членовете на клуба са били лордове и важни фигури в парламента.

Сполдинг смята, че система от стаи и коридори, наподобяваща на утроба, била създадена по време на келтите, дори по-рано. В съответствие с неговите изследвания мястото се датира с Желязната епоха.

imageГилмертонската пещера.

Известно е, че друидите са се срещали тайно в горите или пещери, далеч от хора. Гилмертон се намира на висок планински хребет, възвишаващ се над остров Крамонд: най-старото селище в Шотландия, по-късно римски форт.

В днешно време входът на пещерата изглежда като традиционна планинска вила. Г-н Сполдинг се надява, че Гилмертонската пещера ще получи статут на обект на Световното културно и природно наследство. Ако бъдещите изследвания потвърдят хипотезата за друидите, това ще е още едно място наред с Рослин близо до Единбург, каменната пирамида до Батгейт, Дингуол (древна столица на викингите в Шотландия), Калланиш (земя на богинята Бриджит) и още много други.

Исторически места, свързани с друидите, са открити и в други части на Великобритания. Според Independent в Стануей Есекс през 1996 г. е намерен човешки гроб от желязната епоха. Останките са известни като „Друида от Колчестър” , датирани на около 2000 години.

Човекът може да е бил друид, лекар или и двете. Гробът е бил укрепен с дърво, вътре са намерени настолна игра, украсен плащ, блестящо черно мънисто и медицински инструменти: скалпели, хирургически трион, кукички, остри и тъпи къси игли.

Ancient Origins




Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39935619
Постинги: 21940
Коментари: 21634
Гласове: 31039
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930