Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2018 01:42 - Канадска институция ще ползва полово-неутрални обръщения
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 6434 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 23.03.2018 01:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
НЕЩАСТНИЦИ!!! 

Според директивата служителите не трябва да използват обръщения като „господин“, „госпожа“, „баща“ и „майка“, а да ползват „полово-неутрален език или такъв, който упоменава всички видове полове“. image

 Директивата, която беше издадена на служителите от институцията Service Canada, с която те се задължават да използват полово-неутрални думи, например „родител“ вместо „майка“ и „баща“, е била зле написана и ще бъде променена. Това заяви министър от федералния кабинет на Канада.

Service Canada е институция, която осъществява връзката на канадците с различни програми на правителството, включително помощите за безработни, канадския пенсионен план и подпомагането на възрастни хора.

Според директивата служителите не трябва да използват обръщения като „господин“, „госпожа“, „баща“ и „майка“, а да ползват „полово-неутрален език или такъв, който упоменава всички видове полове“.

„Така се избягват предразсъдъците към някои от половете“, се казва в  бележките с речите, които са били подготвени за мениджърите и лидерите.

„Важно е Service Canada като организация да отразява многообразното население на Канада и да е сигурна, че възгледите и интересите на канадците се вземат предвид, когато се изготвят нови политики, програми, услуги и инициативи“.

Решението беше осмяно от консервативната опозиция, която предположи, че денят на бащата и денят на майката ще бъдат преименувани, за да звучат полово-неутрално.

В интервю за CBC министърът на семейството, децата и социалното развитие Жан-Ив Дукло поясни, че идеята на директивата е по-скоро да попита канадците как искат да се обръщат към тях и след това да се последва този съвет.

Той каза, че агентите ще продължават да използват обръщенията „господин“ и „госпожа“, при положение, че хората, на които го казват, искат да бъдат наричани така.

Според един служител, който пожела да остане анонимен, защото не е оторизиран да говори, новата директива вече се използва и е довела до някои затруднения за държавните служители.

„Става така, че говорим с хората и ги питаме: „Какво е името на родител номер едно?“ и те не ни разбират“, допълни служителят.

Хелън Кенеди, която е директор на групата за правата на ЛГБТ общността Egale Canada, каза, че нейната група е много удовлетворена да научи за промените.

Тя каза, че хората, които не се вписват в „хубави“ колонки често имат неприятни преживявания, свързани с правителствените програми.

Тя също подкани правителството да обучи служителите защо е важно да се назовава правилния пол на хората.

„Иначе ще има объркване“, добави тя.

Консервативният депутат и критик от комисията за финансов надзор на Канада Жерар Делтел каза, че в момента има по-важни проблеми за правителството.

„Може би някой ден това правителство ще реши да отмени дните на майката и бащата“.

Освен промените, които директивата налага в начина на обръщение към хората, тя също така посочва, че Service Canada е в процес на промяна и на някои формуляри, включително този за социалноосигурителен номер.

Канадците вече имат опция да се определят като пол “X“ в паспортите си.

Новата директива също включва предупреждение, че служителите на държавната агенция ще бъдат под наблюдение дали спазват протокола.

По-рано тази година хомосексуална двойка от Нова Скотия призова Service Canada да поднови документацията си, за да не се налага на мъже да посочват „моминско“ име, за да получат социалнозастрахователен номер за децата си.

Ник Бонар и Греъм Макдонъл казват, че се сблъскали с пречка, когато един агент им казал, че трябва да попълнят моминско име, за да им се обработи електронния формуляр.

Миналото лято либералното правителство прие закон, който осигурява протекции на транссексуалните канадци.

 ***
Източник: www.cbc.ca

 


 



Гласувай:
0



1. apostapostoloff - А на теб канадците ще викат
23.03.2018 06:25
гъзоебльо.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4073526
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031