Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2014 11:54 - Потресаващ разказ на очевидец за евакуацията на Металист
Автор: energywatch Категория: Политика   
Прочетен: 3398 Коментари: 6 Гласове:
30

Последна промяна: 28.07.2014 19:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Едва ли има други два народа в света толкова близки, колкото украинския и руския. Близки в културно, верско, езиково отношение. Столетия делят обща земя, живеят рамо до рамо в успехи и беди. Смесените бракове между руснаци и украинци са разпръснати и в Украйна и в Русия и са над милион. Икономически двете държави са свързани и зависими една от друга. Ето защо гражданската война в Източна Украйна е противоестествена, независимо, че според Самюъл Хънтингтън през Украйна минава разлома на цивилизациите  За възстановяването на района, ще са необходими десетки милиарди  и години усилен труд.

Тук медиите показват войната, като компютърна игра. Нито една медия не отразява проблемите на хората в района. Положих усилия да получа автентични разкази от живущи в районите на гражданската война в Източна Украйна. За съжаление, но не за учудване, не се намери печатна медия, която да публикува тези разкази.

Пределно ясно ми е, че зад тази война стоят сили, които имат огромни икономически и геополитически интереси.

На тази война може да се противопостави само нашата воля за нейното прекратяване и трябва да положим усилие за това, защото ние като българи и като част от европейския съюз, нямаме никакъв интерес, тази война да продължава близко до нашите граници.

Публикувам разказ на очевидец.



Очевидец: Укрите воюват с мирното население

 

Потресаващ разказ за евакуацията на Металист, извършена на 12 юли

 

 

     Нека ти разкажа как войната стигна в нашето селце Металист.  Преди да обстрелват Металист част от хората се евакуираха. Тези, които тръгнаха в посока на град Счастье, намиращ се под контрола на украинската армия, войниците ги посрещнаха, предложиха им вода и дори им помагаха да си носят чантите (виж снимките). Всичко това се случи на фона на обхванатия от пламъци Металист. 

     Това е, така да се каже, едната страна на медала. А ето я и другата.

     На следващия ден една група тръгнахме в посока на град Луганск, който е под контрола на опълченците. Около 200 човека се бяхме събрали около магазина. Сред тях имаше и малки деца. Родителите ми бяха в тази група. Чичо Коля носеше бял флаг в ръцете си и всички се отправиха към поста на ГАИ. Когато стигнахме улица Южна нашата “доблестна” армия, която уж дойде да ни освобождава, започна да стреля по нас с миномети. И виждаха, че вървят жени с чанти и че носят бял флаг. Все едно … това не ги спря. На прибежки пълзяхме през слънчогледите, а мините падаха на 200-300  метра.  Така тичахме чак до вилите на 11-та автобаза. Изплашени, едва стигнахме до Кам Брода, където ни поеха познати.

     Ето и разказ на същата случка от други участници в нея:

     “Моите родители и родителите на нашият кум едва избягаха днес (12 юли) от Металист. Вървели с вдигнат бял флаг, мирни жители. Те не са длъжни на никому нищо. В тях стреляли без да спрат, бомбандирали ги с миномет и ако не беше полето със слънчогледи, в което да се прикрият, може би вече нямаше и да ги има”.

     Искам да добавя нещо като извод. Когато бежанците отиват към населените места, заети от украинската армия – това се счита за нормално, ползва се като ПР да се покаже какви добри са укрите. Когато обаче нашите хора бягат към другата страна – то това там са сепаратисти и терористи и те трябва да бъдат унищожени. В действителност укрите воюват тук с мирното население.

     След като тези две групи напуснаха Металист в него останаха още много хора, около 40% от населението, но деца няма. Домовете, в които вече няма никой се охраняват от мобилна група, създадена от млади хора на възраст около 25-30 години. А какво ще стане с хората, останали там, един Господ знае. Говорят, че бежанците, които отиват при укрите ще бъдат разделяни на групи. Мъжете на възраст между 18 и 50 г. ще бъдат призовани в армията и ще ги пратят в зоната на бойните действия като пушечно месо. Ако не са съгласни, чака ги затвор между 3 и 7 години. Мъжете до 65 г. ще подсилват блок-постовете в завзетите вече територии. Както те казват “всяка твар ще свърши работа”.
image

     Ето и едни коментар на опълченец за укроармията (15.07.2014 г.), който намирам за точен:

     Вие казвате – победата ще е на Украйна. Какво е това Украйна? Украйна е колониална страна, марионетка, управлявана отвън. И нейните защитници – всъщност те защитават този паразитен, олигархичен и робовладелски строй, за който голямата част от хората са биомаса. Що се отнася до твърдението, че се крием зад гърбовете на жени и деца. Това е абсолютна лъжа. Позициите на опълченците са прекрасно известни на украинското разузнаване. И украинските войски имат маса възможности да атакуват именно огневите позиции на опълченците. И да влязат с нас в пряка битка. Но вие, украинската войска патологично се боите от това. И под ръководството на американските съветници ползвате тяхната тактика. Но американците биеха направо и отдалеч по чуждите, а вие стреляте по тези, които наричате свои, по жилищни домове, по деца, знаейки от данните на безпилотниците, че точно на тези места опълченци всъщност няма. Вие преднамерено, разчетливо, по нацистки безсрамно убивате деца, жени и старци, беззащитни граждани, повечето от които нямат отношение към опълчението. Обикновени хора, на които им е все едно къде ще живеят – в Украйна или Новорусия. Вие ги убивате затова, че им е все едно. Нужни са ви само тези, които също като вас са съгласни да бъдат роби на Запада. При това вие, непонятно защо, се наричате независими украинци.

 imageimage

 image

image

imageimage

image


image

image

image

image







Гласувай:
30



1. injir - Укрите воюват с мирното население. ...
28.07.2014 12:38
Укрите воюват с мирното население. Това е истината. Много тъжно . За 23 години ,,свобода,, украинците се превърнаха в националисти , които не търпят руското население. Какво е това? Геноцид спрямо руското население в Украина. Нацизъм, фашизъм.
цитирай
2. energywatch - Много тъжно
28.07.2014 12:49
injir написа:
Укрите воюват с мирното население. Това е истината. Много тъжно . За 23 години ,,свобода,, украинците се превърнаха в националисти , които не търпят руското население. Какво е това? Геноцид спрямо руското население в Украина. Нацизъм, фашизъм.


Щеше да е нелепо, ако не е толкова тъжно!
До преди 25 год. Киев беше най-руско говорящата столица след Москва в бившия СССР.
А днес?
цитирай
3. анонимен - Ами, където американците тръгнат ...
28.07.2014 17:57
Ами, където американците тръгнат да изнасят демокрация, следват страдания и разруха. Има десетки примери само от последните години.
цитирай
4. energywatch - kushel , в момента най-важно е тази братоубийствена война да бъде спряна!
28.07.2014 18:16
Силна тревога предизвикват следните факти (споделен от различни източници):

1) по време на примирието м/у украинските войски и и техните противници, когато са отворени хуманитарни и бежански коридори - бежанците нееднократно са били атакувани, което е затруднило и възпрепятствало тяхното напускане на градовете.

2) обстрелване в т.ч. и със средства за залпов огън на жилищни квартали в градове от сили без опознавателни знаци или такива чиито знаци будят подозрение.
Последното е способ за засилване на напрежението и недоверието между страните в конфликта. Подобни случай бяха отбелязани и в бивша Югославия.
цитирай
5. tit - краят казва всичко!:(
29.07.2014 01:28
" Нужни са ви само тези, които също като вас са съгласни да бъдат роби на Запада. При това вие, непонятно защо, се наричате независими украинци"
цитирай
6. energywatch - @tit
29.07.2014 19:30
tit написа:
" Нужни са ви само тези, които също като вас са съгласни да бъдат роби на Запада. При това вие, непонятно защо, се наричате независими украинци"

Бил съм няколко пъти там и знам, че ненавист между хората няма.
Превел съм само инфото, което ни беше пратено стараейки се да запазя стила на написаното.
Опитах да го дам в няколко медии, но така или иначе не го публикуваха :( .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: energywatch
Категория: Политика
Прочетен: 422277
Постинги: 58
Коментари: 370
Гласове: 12092
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031